Ümraniye de oto çekici konusu oldukça gelişmiştir ve bilindiği üzere çekici kelimesi, gününü trafikte geçirenlerin oldukça sık duyduğu kavramdır.
İstanbul gibi olan büyük şehirlerde arabayı park ederken en büyük endişe sebebi olan parkın yasak olup olmadığıdır ki bu konu her zaman çekicilere bağlanır. Özellikle Ümraniye gibi yoğun olan bir ilçede Ümraniye de oto çekici çok yaygındır.
Trafikte çekici ne işe yarar sorusu çokça sorulmaktadır. İşe gider iken, yük taşırken veyahut belli bir yol ile ulaşım sırasında en büyük destekçi araçlardır. Özellikle büyük şehirlerde trafikte oluşan kazalar ve araç arızaları en çok yaşanan sorunlardan birkaçıdır. Bazı durumlarda kaza yapan aracı tekrardan çalıştırıp yola devam etmek imkânsız bir duruma gelebilir ya da şehirlerarası bir yerde araç birden arızalanabilir. Bu gibi zamanlarda çekiciye ulaşılabilir. Çekiciler hemen hemen her şekilde aracı çekebilecek kapasitesi olan araçlardır. Çekici araçları kurtarıcı olarak görülmektedir.
Çekici nedir sorusunun kısaca cevabını bu şekilde verebiliriz. Römork ya da yarı römorklar ve başka araç modellerini çekmek için üretilmiş, yük taşımayan motorlu taşıtlara çekici adı verilir. Çekiciler bir diğer adı ile kurtarıcılar birkaç çeşitten oluşmaktadır. Bazı diğer çekiciler sadece trafikteki araçlarda yaşanan sorunlar için destek verirken bazı çekiciler ise kendi alanında hizmet verir. Yüksek ton taşıma kapasitesine sahip çekiciler bu zamanlar birçok iş alanında kişilerin karşısına çıkmaktadır. Ümraniye de oto çekici çok olması gereken bir ilçedir.
Çekici Özellikleri
Kurtarıcıların yani bir diğer adıyla çekicilerin, çekecekleri aracın özelliklerine göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan birkaçını örneklendirmemiz gerekir ise çatallı çekicinin çalışması forklift düzeni gibidir. Forklift iş makinasında kullanılan çatallar yükü alttan tutup kaldırır ve çekerek taşır. Tıpkı forklift düzeninde olduğu gibi araç altına giren iki adet büyük çatal sayesinde araç kaldırılır ve çekici kasasına konur. Yolun ve aracın uygunluk durumuna bağlı olarak sol ya da sağ taraftan araç çekici ile yüklenebilir.
Tepeden çekici, daha çok trafik polislerinin kullandığı bir çekici sistemidir. Bu tepeden çekicinin bir diğer adı ahtapot çekici olarak adlandırılmaktadır. Bu durumda vinç öncelikle tepeden iner ve dörtlü çatalına tekerlekler bağlanır. Araç güvenli bir şekilde çekicinin kasasına konmaktadır. Ümraniye de oto çekici, çok yoğun bir ilçe olduğundan dolayı dikkatli ve de güvenilirdir. Dört bir taraftan çatal aracı ile tekerleğe bağlandığından dolayı ahtapot gibi aracı sarar ve araç, çekici kasasına güvenli bir şekilde yerleştirilir.
Kayar platform, trafikte sık bir şekilde karşılaşılan çekici sistemi olan bir araçtır. Eğer araç yolda kalmış ise ve hareket ettirebilme kapasitesi var ise araç, çekicide bulunan kayar platforma girmektedir. Bir çeşit kaydırma da denebilmektedir. Eğer aracın hareket etmesi çok zor ise bu durumda devreye vinç girer. Bu vinç ile araç, kayan platforma çekilir. Oto transfer çekicisi, oto transfer çekicisinde ise hidrolik makaralı olan bir vinç vardır. Bu vinç aracılığıyla çekilecek olan araç damperli olan platforma yüklenir. Aracın transferi esnasında damper kaldırılır ve makara gevşetilip aracın güvenli bir şekilde çekilmesi sağlanır. Ümraniye de oto çekici çok fazla olması gereken bir ilçedir.
Çekici Ücretleri
Bu yıl araba çekme ücretlerine de zam gelmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi UKOME Toplantısı’nda araç çekme ve park ücretlerine zam kararı alınmıştır. Yönetmeliği 2021 yılı ücret tarifesi dikkate alınarak yapılan düzenlemeye göre park yasağı için araç çekme ücreti 30 lira 5kuruş zam gelmiştir. Park yasağı dışında 5 kilometreye kadar özel taşıma ücreti de 60 lira 5 kuruş kadar yükseltildi. Kilometre başına 4 lira kadar zorlandı. Çekilen veya trafikten atılan araçlar için otopark ücreti günlük otomobillerde 4 tl zam, motosikletlerde 3 tl zam, kamyonet, minibüs, arazi taşıtında 6 tl zam, kamyon, otobüs, tır, iş makinesinde ise1 tl kadar çıkarılmıştır.
Çekici Ne Durumlarda Aranır?
Araçların arızalanmaları ve dikkatsiz bir kullanımdan dolayı olan kazalar çok fazla yaşanmaktadır. Bu kazaların yaşanmasından sonra araç hareket edemez duruma gelebilir veya kaza sebebiyle aracın oto servise götürülmesi gerekebilir. Bu durumda yol yardım hizmetlerinden yararlanılması gerekmektedir. Tüm saatler boyunca yol yardım hizmetleri bulunmaktadır.
Olayın yaşandığı an ara ya da mesaj yolu ile istekte bulunulması halinde danışana en kısa sürede yardım edilecektir. Belirli şirketler tarafından sağlansa bile yol yardım işlemi kara yolu olarak bilinen noktalarda hizmet vermektedir. Hizmetten yararlanmak istenmesi halinde gerekli süreç seri bir şekilde başlamaktadır. İhtiyaç olabileceği ve irtibatta kalınması gerektiğinden çekici numarası danışana verilmektedir.
Ümraniye de oto çekici, yol yardım hizmetleri aranması halinde ilk olarak yerinizin tespiti yapılır. Tespit işleminden sonra araç için bir yol yardım ekibi gönderilir. Ekip aracın bulunduğu noktadan alınır, en yakın oto servise götürülür. Oto servis hizmetinde araç için bölgede tanıdığınız bir oto servise gidilebilir.
Taşıma hizmetleri çoğunluk ile ücretsiz bir şekilde yapılmaktadır. Fakat daha evvel de bahsedildiği gibi bu sigortanız kapsamında sağlanmadıysa ücretli olarak da sunulabilir. Aracınızın kasko ve sigortası bu konuda oldukça önemlidir. Oto servis hizmeti de aynı şekilde aracın sigorta durumuna göre farklılık gösterebilmektedir.
Araç için yapılan işlem sigorta karşılamasını geçiyor ise belli bir miktara kadar karşılayabilir. Sigorta, kasko kapsamı dışında yol da yardım hizmeti durumunu bilmek önemlidir. Ümraniye de oto çekici, yol yardımı vb. yol yardımlar bazı durumlarda direkt olarak danışan kişiyi yetkili servislere götürebilmektedirler. Bu nedenle araç için yapılan sigortalama durumu çokça önemlidir. Ümraniye de oto çekici, yoğun bir ilçe olduğundan çekicilik konusunda da güvenilir ve de yaygındır.